015-2579578
Maandag t/m vrijdag geopend van 9.00 - 17.30/18.00 uur

Tijdens de wintermaanden liggen er binnenshuis voor onze huisdieren extra gevaren op de loer. Naast voedingsmiddelen zijn er rond de feestdagen ook andere zaken in huis die onschuldig lijken maar problemen bij onze huisdieren kunnen veroorzaken. De sfeer in huis wordt verhoogd met een kerstboom, lampjes en kaarsen. Bij al die gezelligheid horen de huisdieren er natuurlijk bij. Om te zorgen dat ook voor hen deze dagen een feest zijn, is er een aantal dingen waar u op moet letten.

Huisdieren zijn tegenwoordig echt onderdeel van het gezin. Als we met de feestdagen zelf allerlei lekkernijen op tafel zetten, dan vinden we eigenlijk dat onze huisdieren ook wel iets extra’s mogen. Vooral honden zijn meesters in het zo lief mogelijk bedelen en weten zelf meer strooigoed van Piet naar binnen te werken dan de kinderen. We weten dat al die suikers niet goed zijn voor de maag, darmen en het gebit, maar ach … voor een keertje. Toch moet u wel oppassen. Voeding die voor mensen is bedoeld, bevat voor onze huisdieren vaak teveel calorieën, teveel zout en teveel kruiden. Sommige etenswaren zijn zelfs giftig. Een voorbeeld daarvan is chocolade, wat voor honden dodelijk kan zijn. Andere voorbeelden van giftige etenswaren die met de feestdagen regelmatig op tafel staan, zijn druiven, rozijnen en macadamia-noten (giftig voor honden), avocado (giftig voor vrijwel alle dieren), en Allium soorten: uien, knoflook, bieslook en prei (vooral giftig voor honden en katten, maar kunnen bij knaagdieren en konijnen ernstige darmproblemen geven). Pas daarom goed op: laat geen schaaltjes chocolade, noten en dergelijke op tafel staan als er een hond in de buurt is en hang geen chocolade in de kerstboom.

Teflon (anti-aanbaklaag

In veel gezinnen wordt tijdens de feestdagen de tafelgrill of het gourmetstel tevoorschijn gehaald. De anti-aanbaklaag van deze apparaten (en overigens ook van een gewone grill- of koekenpan) bevat echter vaak PTFE (polytetrafluorethyleen), een stof die bij vogels ernstige acute benauwdheid kan veroorzaken als de anti-aanbaklaag oververhit raakt. De vogel kan zelfs acuut sterven. Gebruik deze apparaten dus niet in het bijzijn van uw vogel: zet de vogel even in een andere ruimte als u apparatuur met een anti-aanbaklaag gebruikt. Als uw vogel onverhoopt toch Teflondampen inademt en benauwd wordt, ga dan onmiddellijk naar de dierenarts: de vogels moet zo snel mogelijk extra zuurstof toegediend krijgen.

Geurkaarsen en geurverdampers

Heerlijk, zo’n feestelijk luchtje, maar vaak niet voor huisdieren. Ze hebben een betere neus dan wij en geurtjes kunnen voor hen erg hinderlijk zijn. Gebruik dergelijke verdampers en kaarsen zeker niet bij dieren met gevoelige luchtwegen, zoals vogels maar ook bijvoorbeeld ratten en muizen.

Kerstversiering

Een kerstboom in huis is reuze gezellig. Maar denk wel even aan de veiligheid. Bewegende versieringen in de kerstboom prikkelen het jachtinstinct van de kat. Ook een hond wil er nog wel eens voor zorgen dat er iets uit de boom valt. Kies daarom bij voorkeur voor onbreekbare versieringen (plastic kerstballen, houten versieringen, enz.), zodat uw huisdier zich niet kan verwonden aan scherven.

Hang geen eetbare versieringen, zoals kerstkransjes, in de boom. Ze zijn ongezond voor uw huisdier en in een poging om iets te bemachtigen kan de hond of kat de boom omverwerpen.

Als u metalen haakjes gebruikt om de kerstversieringen in de boom te hangen, zorg er dan voor dat het haakje goed om de tak is gevouwen, zodat de kans dat er een los haakje op de grond valt en opgegeten wordt door uw huisdier wordt beperkt. Dergelijke haakjes kunnen namelijk de darmwand van uw huisdier doorboren. De versieringen kunt u ook met touwtjes in de kerstboom hangen. Zorg er in ieder geval voor dat u na het optuigen van de boom geen losse haakjes op de grond laat liggen.

Sfeerverlichting

Bij pups, kittens, loslopende konijnen en knaagdieren of losvliegende vogels moet u extra voorzichtig zijn met elektrische kerstverlichting. Stop de snoeren goed weg en/of doe de verlichting alleen aan als u goed toezicht kunt houden. Ook brandende kaarsen vormen een groot risico voor onze huisdieren. Laat uw dier nooit alleen met brandende kaarsen, plaats kaarsen in een lantaarn of op een plek waar het huisdier er met geen mogelijkheid bij kan komen.

Sfeerverwarming

Als u een open haard heeft, zorg er dan altijd voor dat uw huisdieren beschermd zijn tegen het open vuur, bijvoorbeeld door middel van een vuurscherm. Houd altijd toezicht op uw huisdieren als ze vrij rondlopen en het haardvuur brandt. Hetzelfde geldt natuurlijk ook voor elektrische sfeerkachels.

Hulst

Hulst bevat net als chocolade de stoffen cafeïne en theobromine, maar wel in veel lagere concentraties dan in chocolade. De giftige effecten zijn dan ook toe te schrijven aan andere giftige stoffen in de plant. Dieren moeten voor de ontwikkeling van serieuze verschijnselen een grote hoeveelheid van de plant opeten. Bij de meeste dieren zullen na het eten van hulst alleen de maag en darmen wat van streek raken, waarbij het dier veel speeksel heeft, braakt, niet eet en last heeft van diarree. Daarnaast kan het met de kop schudden en smakken. Om irritatie van de slijmvliezen in de bek te beperken, kunt u de bek spoelen met water. In het algemeen gaan de verschijnselen binnen een dag vanzelf over. Soms kan het toch verstandig zijn de dierenarts te raadplegen: een antibraakmiddel kan bijvoorbeeld verlichting bieden.

Kerstster

De kerstster werd in het verleden bestempeld als erg giftig, maar in praktijk valt dat wel mee. Dieren krijgen er meestal enkel maag- darmklachten (braken, niet willen eten, sloom) van, die vanzelf over gaan. Toch is het om ook uw huisdier een comfortabele kerst te bezorgen verstandig de kerstster enigszins uit de buurt van uw huisdieren te houden. Als uw dier toch van een kerstster heeft gesnoept, zullen de verschijnselen meestal vanzelf binnen een dag verdwijnen. Soms kan het toch verstandig zijn de dierenarts te raadplegen: een antibraakmiddel kan bijvoorbeeld verlichting bieden.

Kerstboom

De kerstboom is niet zo gezond voor uw huisdier. Heeft u een gezaagde boom, zorg er dan voor dat uw huisdier niet van het water kan drinken waar de boom in staat. Daar zijn namelijk stoffen in opgelost die de boom uitscheidt en die diarree, braken en andere maag-darmproblemen kunnen veroorzaken maar ook problemen met het zenuwstelsel. Laat dieren ook niet van de naalden en takken eten.

Overige planten

Naast bovengenoemde planten zijn er nog meer planten die rond de feestdagen veel gezien worden en giftig zijn, zoals de kerstroos (sterk giftig), amaryllis (sterk giftig) en cyclamen.

Vuurwerk

Vuurwerk geeft voor veel huisdieren geen verhoging van de feestvreugde. Sommige trekken zich er weinig van aan, maar er zijn veel honden die de knallen erg eng vinden. Hou ze daarom binnen en laat ze aangelijnd uit.

Haal de kat binnen voor zonsondergang. Zorg er bovendien voor dat hond en kat gechipt zijn: mochten ze er van schrik vandoor gaan, dan kan de vinder u waarschuwen. Dat kan overigens ook een goed idee zijn voor konijnen die buiten gehouden worden!

Ook andere dieren zoals knaagdieren en vogels kunnen schrikken van de knallen en het gesis.
Dek buitenverblijven eventueel af met een wollen (want brandwerende!) deken maar zorg wel voor luchtgaten. Het kan zinvol zijn een net over de buitenvijver te spannen om te voorkomen dat er vuurwerkresten in vallen die het water vervuilen. Ruim resten op zodat dieren er niet van kunnen eten.

Lees voor meer informatie over vuurwerk, vuurwerkangst en behandeling daarvan het Praktische document vuurwerk

Maak het gezellig

Natuurlijk is het vooral ook heel leuk om deze dagen gezellig met uw huisdier door te brengen. Trek er lekker op uit met de hond voor een fijne lange wandeling. Een mooie gelegenheid om zelf ook een beetje in conditie te blijven. Doe leuke spelletjes met de kat, geef konijn of knaagdier extra aandacht of besteed wat extra tijd aan de inrichting en het onderhoud van terrarium of aquarium. Wees vooral lekker creatief en verwen uw dier eens met iets anders dan met eten tijdens de feestdagen.

Nu Bellen