015 257 95 78
Selecteer een pagina

Al jaar en dag worden dieren geopereerd. Dat kan zijn voor een eenvoudig bultje tot een zeer uitgebreide orthopedische operatie. De meest uitvoerde operatie binnen de praktijk is het onvruchtbaar maken van vrouwelijke en mannelijke dieren. In de wandelgangen wordt de operatie bij het vrouwelijke dier een sterilisatie genoemd, maar dat is feitelijk onjuist. Ook vrouwelijke dieren worden gecastreerd, ofwel de eierstokken worden verwijderd. Dit in tegenstelling tot de mens, waar bijna alleen wordt gesteriliseerd (ook de mannen!!).

Bij de teef (vrouwtjes hond) worden dus altijd de eierstokken verwijderd. Als de baarmoeder er goed uitziet, kan deze gewoon blijven zitten, en zal nooit meer tot problemen leiden. Immers, de hormonen die de veranderingen doen ontstaan aan de baarmoeder komen uit de eierstokken. Dus dat probleem is er dan niet meer. Vroeger werd gedacht dat zowel de eierstokken als de baarmoeder er uit moesten, en dit leidde tot een grote operatiewond. Tegenwoordig is de operatie wond echt bijzonder klein, en dit geeft minder pijn en een sneller herstel van de patiënt.

Naast deze vorm van opereren is ook een kijkoperatie mogelijk. De kijkoperatie is afkomstig uit de humane wereld, en is ontstaan om zo min mogelijk met operatiehandschoenen in de menselijke buik te zitten (minder besmettingsgevaar en minder overgevoeligheidsreacties), en daarnaast willen wij in de zomer in onze badkleding zonder een ontsierend groot litteken op onze buik.

Over de kijkoperatie bij honden doen allerlei verhalen de ronde. Het zou minder pijnlijk zijn, de wond is kleiner en de dieren herstellen veel sneller. Deze voordelen hangen erg af van de snelheid van de chirurg. En daarnaast is het de vraag of de patiënt inderdaad veel minder pijn heeft. De operatie wond is tegenwoordig bij de gewone sterilisatie echt veel kleiner, en als we de 2-3 sneetjes van de kijkoperatie bij elkaar optellen zitten we ook aan dezelfde grootte wond van de gewone sterilisatie.
Voor de kijkoperatie moet koolzuurgas in de buik gepompt worden om een goed overzicht te krijgen. Dit gas drukt op de organen en het middenrif waardoor de hond ook beademt moet worden en ook dieper gesedeerd, wat een groter narcose risico oplevert. Het koolzuurgas moet het lichaam ook weer verlaten; dit geeft vaak pijn voor een aantal dagen. Mocht tijdens de operatie blijken dat de baarmoeder vergroot is en verwijderd moet worden, zal de buik alsnog geopend moeten. Al met al niet heel veel voordelen. De kosten voor een kijkoperatie zijn gemiddeld 100 euro hoger.

Vandaar dat wij ervoor kiezen om op de traditionele manier te opereren.
Mocht u naar aanleiding van bovenstaande nog vragen hebben, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen