015-2579578
Maandag t/m vrijdag geopend van 9:00 - 17:30

Grasaren bij honden

Vooral gras en grasaren bij honden met een langharige vacht kunnen veel last veroorzaken. Ontstekingen, kreupel lopen, irritatie van het oor, voortdurend niezen zijn duidelijke symptomen van grasaren.

Elk voorjaar en zomer groeit het hoge gras weer in het gebied waar de honden worden uitgelaten, dat is op zich een mooi gezicht en we zijn ook blij met dit vele groen. Maar het wilde gras heeft een nadeel; dit gras bevat grasaren. Grasaren hebben een scherpe punt aan de voorkant en aan de achterkant kleine weerhaakjes. Hierdoor kunnen ze zich aan de vacht van de hond vasthechten. Dat gebeurt natuurlijk vooral bij honden met een langharige vacht.

Deze kleine zaadjes kunnen soms door de huid van uw hond naar binnen dringen. Daardoor wordt de grasaar ook wel eens een ‘kruiper’ genoemd. Dit gebeurt meestal op plaatsen tussen de tenen, in het oog of in de oren. Het lichaam beschouwt deze zaden als lichaamsvreemd materiaal en gaat hierop reageren met een ontsteking. Meestal ontstaat er een fistel om het ontstekingsvocht af te voeren. De ontsteking geeft veel ongemak voor de honden. De zaden kunnen erg diep in het weefsel dringen en zijn vaak erg moeilijk te vinden. Zaden die in het oor terecht komen kunnen daar, als ze niet op tijd worden verwijderd, door het trommelvlies dringen met alle ellende van dien.

Wanneer moet u bedacht zijn op een grasaar?

1.- Grasaar tussen de tenen

U moet verdacht zijn op een grasaar als uw hond plots kreupel loopt, veel op een bepaalde plek tussen de tenen likt en daar een klein gaatje zichtbaar is. Helaas is het  niet altijd duidelijk of de grasaar dan nog aanwezig is; of er door het likken van de hond toch weer uit is gekomen. Als de hond niet goed op de antibiotica tegen de ontsteking reageert en er is nog steeds een gaatje zichtbaar na de kuur, gaan we meestal  “zoeken” (opereren).

2.- Grasaar in het oor

Als uw hond na een wandeling plots fanatiek met zijn kop loopt te schudden, soms zelfs pijn aan geeft dan zit er vaak een grasaar in een oor. Het gevaar bestaat dat als een grasaar in het oor raakt, dat de aar via de uitwendige gehoorgang het trommelvlies doorboort en in het middenoor terecht komt. M.b.v. een otoscoop wordt er in de gehoorgang een klein tangetje in de gehoorgang gebracht, waarmee de aar verwijderd kan worden. Vaak zal dit onder verdoving moeten

gebeuren.

3.- Grasaar in het oog

Als uw hond na een wandeling plots veel last heeft van een oog en daar met de poot in wil wrijven dan is hij verdacht van een klein zaadje of grasaar in het oog. Ga hiermee direct naar de dierenarts. Als te lang wordt gewacht dringen de zaadjes door het oogslijmvlies en zijn niet meer zichtbaar. Een paar weken later kunnen ze dan achter of boven de oogbol een flinke ontsteking geven.

4.- Grasaar in de neus

Een enkele keer komt zo’n grasaar ook wel eens in de neus terecht. Uw hond begint dan tijdens de wandeling plots met niezen.

Hoe voorkomt u problemen door een grasaar?

De problemen door de grasaar zijn nooit geheel te voorkomen. Het enige advies dat we kunnen geven is om uw hond na elke wandeling in het ‘grasaar-seizoen’ (ongeveer van medio mei tot eind september) bij thuiskomst goed te controleren op de voornaamste ‘gevoelige’ plekken: tussen de tenen, in de oren, rond de ogen, bij de neus, in de lossere vacht rond de nek en in de huidplooien rond voor- en achterpoten. Langharige honden kunnen het best voor het grasaar seizoen getrimd worden zodat de lange haren bij de voeten en oren weggeknipt zijn.

Voor meer informatie hierover of voor het maken van een afspraak met een dierenarts van Dierenkliniek Nootdorp, belt u 015-2579578.