015-2579578
Maandag t/m vrijdag geopend van 9:00 - 17:30
Selecteer een pagina

Digitale röntgen

Hond met bal in buik

Hond met bal in buik

Bal

De boosdoener…

Röntgenfoto

Sinds jaar en dag maken we een digitale röntgen foto als er iets gebroken of versleten is. Het is een onmisbare techniek binnen onze praktijk.

Gebroken pootje

Veel foto’s worden gemaakt van allerlei botjes om eventuele breuken te zien. 

Röntgenfotos zijn echter ook prima geschikt om, letterlijk, een goed beeld te krijgen van slijtage in de gewrichten en afwijkende aanleg van gewrichten. Dat kan aan de orde komen bij officiele Elleboog Dysplasie (ED) en Heup Dysplasie (HD) onderzoeken (zie hieronder).

Hart foto

Röntgen zijn ook goed gereedschap voor de dierenarts om allerlei organen in beeld te brengen.

Hart en longen, buikorganen zoals bv de lever, de nieren en blaas kunnen met een röntgenfoto beter zichtbaar gemaakt worden.

Snel en effectief een goede diagnose

Al onze praktijken beschikken over digitale röntgen. Dit houdt in dat er geen chemicaliën worden gebruikt bij de ontwikkeling van de foto. Daardoor wordt het ontwikkelproces versneld, is het gezonder voor de medewerkers en produceren we minder chemisch afval.

Ook kan de foto nog bewerkt worden om een optimale kwaliteit te krijgen. Dit betekent dan weer minimale stralenbelasting voor de medewerkers en de patiënten.

HD-foto van hond

HD-foto van hond

Officieel Heup Dysplasie (HD) onderzoek

Het officiële HD-onderzoek moet gedaan worden door een dierenarts die daartoe een overeenkomst met de Raad van Beheer heeft gesloten. Binnen onze drie dierenklinieken hebben wij die bevoegdheid om dit HD-en ED onderzoek uit te voeren.

In principe kunnen alle rashonden (met een stamboom op naam van de huidige eigenaar!) onderzocht worden vanaf de leeftijd van 12 maanden. De volgende (grote) rassen kunnen echter pas vanaf de leeftijd van 18 maanden onderzocht worden: Berghond van de Maremmen, Bullmastiff, Landseer, Mastiff, Newfoundlander, Sint Bernard, Bordeaux Dog, Duitse Dog, Leonberger, Mastino Napoletano, Pyrenese Berghond.

Voor het maken van de HD-foto is het nodig dat de hond op zijn/haar rug op de röntgentafel gelegd wordt.  Het bekken en de achterpoten moeten volledig symmetrisch en gestrekt afgebeeld worden, waarbij de knieschijven secuur ingedraaid moeten zijn. Tevens moet de opname van hoge resolutie en kwaliteit zijn.

Omdat wij de foto direct op scherm krijgen (Direct Digitaal Röntgen) kunnen wij zeer snel en goed werken. De foto wordt door de dierenarts opgestuurd naar de Raad van Beheer, afd GGW. 

Kat met lucht en steentjes in de blaas

Kat met lucht en steentjes in de blaas

Hoogzwangere poes

Zwangere poes

Hond met zand in de darmen

Hond met zand in de darmen

Een egel

Een egel bij de dierenarts

Niet alles is echter te zien op een röntgenfoto. Naast de techniek van de röntgen hebben we nog een andere techniek in huis, dat is de echografie.

Wat doen de dierenartsen van Dierenkliniek Nootdorp nog meer? Onze specialismen en deskundigheid op een rij.

Dierenkliniek Nootdorp
Dorpsplein 5-7
2631 CX Nootdorp
Tel: 015-2579578
Parkeren 2 uur gratis

Dierenkliniek Statenlaan
Statenlaan 19
2582 GA Den Haag
Tel: 070-3524221
Betaald parkeren vanaf 13.00 uur

Dierenkliniek Ter Weerlaan
Ter Weerlaan 8
2241 VB Wassenaar
Tel: 070-5176545
Parkeren gratis