015 257 95 78
Selecteer een pagina

Echografie

Ons echo-apparaat: de Mylab Alpha van Esaote

Op dit moment zijn we in het bezit van een splinternieuw echo-apparaat :
De Mylab Alpha van Esaote

Echografisch onderzoek is gebaseerd op terugkaatsing van geluidsgolven die we door middel van een transducer (het apparaatje dat op de buik wordt gezet)  het lichaam insturen. De meeste mensen kennen dit onderzoek van zwangerschapscontroles bij de vrouw.

Voor bepaalde orgaansystemen is het echografisch onderzoek veel geschikter dan bijvoorbeeld het maken van een röntgenfoto. Dit geldt met name voor onderzoek van de afzonderlijke buikorganen. Ook de functie van het hart kan goed in beeld gebracht worden d.m.v. echografisch onderzoek.

Op de Statenlaan zijn we een aantal jaren geleden begonnen met de echo. Het vergt behoorlijk veel oefening en ervaring om dit onderzoek goed te kunnen uitvoeren en interpreteren. Vandaar dat we sommige onderzoeken alsnog laten uitvoeren door een echo-specialist. Daarnaast wordt er ook veel aan nascholing in de echografie gedaan.

Filmpje van een kitten in de buik

Een kitten in de buik

Een kitten in de buik

Echo van een nier

Echo van een nier

Drachtigheidsonderzoek doen we al sinds lange tijd. Tegenwoordig kunnen we ook onderzoek van de blaas, prostaat, nieren, milt en lever en darmen goed doen.

De dieren moeten voorafgaande aan het onderzoek geschoren worden omdat de beeldvorming voor een groot deel afhangt van het contact van de transducer met de buikhuid. Als er haren aanwezig zijn, houden deze lucht vast, waardoor dit contact
verstoord kan worden. Na het scheren wordt er echogel aangebracht en daarna kan er begonnen worden met het onderzoek. De meeste dieren vinden het niet echt een vervelend onderzoek, maar voor sommige dieren is het op de rug liggen niet prettig.

In een aantal gevallen constateren we afwijkingen, maar kunnen we op het beeld niet zien wat dat precies is. Dan kunnen we met een dunne naald cellen uit het afwijkende deel nemen en deze opsturen voor onderzoek. We ontsmetten dan het gebied waar geprikt zal gaan worden met alcohol. Onder echobegeleiding prikken we dan door de buikhuid heen.
De dieren hebben hier over het algemeen weinig last van, het is maar een klein prikje en de buikorganen aanprikken voelen de dieren niet/nauwelijks. Dit kan een heleboel aanvullende informatie geven, die belangrijk kan zijn voor de behandeling die we  gaan instellen.

Het onderzoek duurt zo’n 10-20 minuten. De eigenaren mogen in principe bij het onderzoek aanwezig zijn, tenzij de dieren hier onrustig van worden. Voor onze planning en rust wordt soms gevraagd de dieren even bij ons achter te laten zodat we in alle rust op een moment dat voor ons het meest geschikt is, het onderzoek kunnen uitvoeren (soms moeten we wachten op het vullen van een blaas of juist tot een dier zijn ontlasting  heeft kwijtgeraakt).