015-2579578
Maandag t/m vrijdag geopend van 9:00 - 17:30
Selecteer een pagina

Echografie

 
Ons echo-apparaat: de Mylab Alpha van Esaote

Echo maken bij de dierenarts

Echografisch onderzoek is gebaseerd op terugkaatsing van geluidsgolven die we door middel van een transducer (het apparaatje dat op de buik wordt gezet)  het lichaam insturen. De meeste mensen kennen dit onderzoek van zwangerschapscontroles bij de vrouw.

Voor bepaalde orgaansystemen is het echografisch onderzoek veel geschikter dan bijvoorbeeld het maken van een röntgenfoto. Dit geldt met name voor onderzoek van de afzonderlijke buikorganen. Ook de functie van het hart kan goed in beeld gebracht worden d.m.v. echografisch onderzoek.

In Nootdorp zijn we een aantal jaren geleden begonnen met de echo. Het vergt behoorlijk veel oefening en ervaring om dit onderzoek goed te kunnen uitvoeren en interpreteren. Om altijd de beste zorg voor de dieren te garanderen, laten in sommige situaties de echo ook uitvoeren door een echo-specialist.

Daarnaast worden onze dierenartsen ook voortdurend nageschoold in de nieuwste ontwikkelingen in de echografie.

Zo blijft onze kennis up to date en is uw huisdier verzekerd van de beste diagnose en zorg.

Foto links: op dit moment zijn we in het bezit
van een zeer geavanceerd, splinter-
nieuw echo-apparaat, de Mylab
Alpha van Esaote.

Filmpje van een kitten in de buik

Een kitten in de buik

Een kitten in de buik

Echo van een nier

Echo van een nier

Hond of kat drachtig?

Drachtigheidsonderzoek doen we al sinds lange tijd. Tegenwoordig kunnen we de echo ook goed inzetten voor onderzoek van de blaas, prostaat, nieren, milt en lever en darmen goed uitvoeren.

De dieren moeten voorafgaande aan het onderzoek geschoren worden omdat de beeldvorming voor een groot deel afhangt van het contact van de transducer met de buikhuid. Als er haren aanwezig zijn, houden deze lucht vast, waardoor dit contact verstoord kan worden. Na het scheren wordt er echo-gel aangebracht en daarna kan er begonnen worden met het onderzoek.

De meeste dieren vinden het niet echt een vervelend onderzoek. Sommige dieren liggen echter niet graag op de rug.

Echo van buik, milt, blaas, lever of darmen

In een aantal gevallen constateren we afwijkingen maar kunnen we op het beeld niet zien wat dat precies is. Dan kunnen we met een dunne naald cellen uit het afwijkende deel nemen en deze opsturen voor onderzoek.

 

Het echo onderzoek

Het onderzoek duurt zo’n 10-20 minuten. De eigenaren mogen in principe bij het onderzoek aanwezig zijn, tenzij de dieren hier onrustig van worden.

Voor onze planning en rust wordt soms gevraagd de dieren even bij ons achter te laten. Dan kunnen we daarna in alle rust op een geschikt moment het onderzoek uitvoeren.

Soms is het noodzakelijk te wachten, bijvoorbeeld wachten op het vullen van een blaas of juist andersom, tot het dier zijn ontlasting is kwijtgeraakt.

Wat doen de dierenartsen van Dierenkliniek Nootdorp nog meer? Onze specialismen en deskundigheid op een rij.

Dierenkliniek Nootdorp
Dorpsplein 5-7
2631 CX Nootdorp
Tel: 015-2579578
Parkeren 2 uur gratis

Dierenkliniek Statenlaan
Statenlaan 19
2582 GA Den Haag
Tel: 070-3524221
Betaald parkeren vanaf 13.00 uur

Dierenkliniek Ter Weerlaan
Ter Weerlaan 8
2241 VB Wassenaar
Tel: 070-5176545
Parkeren gratis